De Basis

De basis voor alles

De meeste javaanse gerechten hebben als basis een mengsel van:

4 grote uien in blokjes gesneden
½ pakje trassie
4 teentjes knoflook
1 eetlepel koriander

De ui wordt glazig gefruit in zonnebloemolie. Los hierin de trassie op en zet het vuur laag.
Voeg op het laatst de uitgeperste knoflook en de koriander toe
Bij deze basis ga ik er van uit dat u gaat koken voor 4 personen

Rijst- en bamiegerechten

Rijst koken wij op de bereidingswijze die op het pak staat. Gebruik een droogkokende rijst
van een lange korrel. Gebruik bijvoorbeeld surinaamse rijst of pandanrijst(met eventueel
jasmijnsmaak). Voor nasi-bamiegoreng heeft u nodig:

1 kopje basis, kerry,koriander, sambal en knoflook
1 ei
prei en/of nasigroenten fijn gesneden
doe de basis in een wok en maak het heet
voeg kerry ,koriander, sambal en knoflook toe en fruit het enige seconden zachtjes
maak een putje in het midden van het mengsel en laat daarin het ei zachtjes gaar worden.
Roer alles totdat het ei een roerei is
In plaats van rijst kunt u ook mie nestjes of eier mie gebruiken.
Gele rijst maakt u zoals hieronder:
1 eetlepel kurkuma, kokosmelk, zout , olie en knoflook
maak de olie warm in een wok
voeg de kruiden toe, en meng de rijst er door
op smaak brengen met iets zout

Kokosmelk

Als u gaat koken is het handig als u al voorbereidingen heeft gedaan. Zoals de basis en de
kokosmelk.

Voor kokosmelk heeft u 2 blokken santen(kokos) en ongeveer 500ml water nodig. smelt de
kokos zachtjes in het water van ongeveer 65'C.

Saté

Als u saté bij uw rijsttafel wilt is het handig om het vlees een dag van te voren te marineren.
Dan is de smaak in het vlees getrokken. Er zijn 2 manieren:
maak blokjes vlees(2*2*2cm)(varken, kip, lam, kalf of rund)
Voeg sambal, gember, knoflook, komijn, korander en ABC toe en meng het dit alles
U kunt de saté grillen of gebruik een barbeque

Pindasaus


U heeft nodig:
Een ruime pan
Scheutje zonnebloemolie
Verse sereh,laos,gember en 2 oosterse laurier en citroenblad
Kruidenmengsel van komijn, koriander, gember(samen 2 eetlepels)
2 teentjes knoflook
Iets sambal oelek
Pindakaas
ABC sweet sojasaus

De bereiding voor 4 personen:
Maak de olie warm in een ruime pan
Voeg alle kruiden en knoflook toe, fruit het een paar seconden
Voeg de ABC sojasaus toe naar eigen smaak
Voeg 500ml water toe en breng de marinade aan de kook
Voeg de pindakaas stapsgewijs toe en roer met garde tot een glad sausje
Breng de saus op smaak met zout en suiker