Bijgerechten

Atjar tjampur
Ingrediënten:Bereidingswijze voor 4 personen:
1 ui 1. Snijdt de ui in ringen
verse sereh, laos, gember 2. Maak in een pan iets olie heet
verse laurier en citroenblad 3. Fruit uiringen samen met verse kruiden
2 theelpels kurkuma 4. Zet het vuur laag en voeg knoflook en kurkuma toe
2 teentjes knoflook 5. Los de kurkuma in 2 seconden op
natuurazijn en citroensap 6. Voeg natuurazijn toe en wat citroensap
witte kool/chinese kool 7. Breng het aan de kook met 300ml water
winterwortel 8. Voeg wortel, kool en spercieboontjes toe en kook ze knapperig
gebroken spercieboonjes 9. Voeg als laatste de paprika en tauge toe
rode paprika 10. Breng het gerecht op smaak met suiker en iets zout
Tauge
TIP: Dit bijgerecht is een zoetzure bijgerecht. Het is onmisbaar bij oosters eten. Met dit gerecht zal uw maaltijd makkelijker verteerd worden. Als variatie kunt u rode rawit en citroenrasp gebruiken. Er staat geen maat voor de hoeveelheid azijn. Dat is ieder zijn smaak voor zich.
Roudjak
Ingrediënten:Bereidingswijze voor 4 personen:
1 schijf tamarinde 1. Los de schijf tamarinde en de schijf gula java op in 1 dl water onder 80'C
1 schijf gula java 2. Verwarm olie in een andere pan en fruit de verse kruiden en pepertje zachtjes
scheutje ABC sojasaus 3. Voeg knoflook, en sambal toe en fruit mee
1 theelepel sambal oelek 4. Voeg de gesmolten tamarinde en gula java toe
2 teentjes knoflook 5. Voeg ABC toe en breng op smaak en(als nodig) met suiker
½ theelepel koriander 6. Snijdt de vruchten en giet daarover de warme saus vlak voor het opdienen
verse laos, gember, sereh
oosterse laurier en citroenblad
½ theelepel komijn
vruchten
Dit gerecht wordt als bijgerecht gegeten. Het is echter een nagerecht. Het is zeer heet en zeer zoet en heeft een speciale smaak.
TIP: Dit oosterse nagerecht kan gegeten worden met diverse vruchten. Zeer geschikt zijn ananas, banaan, appel, peer, komkommer. Maar ook lichee en rambutan zijn erg lekker.
Seroendeng
Bereidingswijze:
Verwarm geraspte kokos(geen santen) in een wok en voeg wat kurkuma toe. Verwarm het mengsel tot het een mooie gouden kleur krijgt. Voeg wat zout toe naar eigen smaak. Maak het gerecht af met hete pinmda`s(katjang pedis).
Hete frietjes
Bereidingswijze:
Snijdt een grote aardappel in dunne frietjes(3*3*60mm). Maak ze schoon en droog. Frituur de frietjes(150'C) totdat het ophoudt met borrelen; dan zijn ze droog en knapperig. Voeg direct na het frituren chilipoeder en zout toe.
TIP: Gebruik hiervoor géén kokosolie. Want dan krijgt u witte aanslag op de frietjes.
Fijne frietjes
Bereidingswijze:
Snijdt een grote aardappel in flinterdunne frietjes(1*1*60mm). Maak ze schoon en droog. Frituur de frietjes(150'C) in lie totdat het ophoudt met borrelen. Maak af met iets zout en iets zoete sambal.
TIP: Gebruik hiervoor géén kokosolie. Dan krijgt u witte aanslag op de frietjes.
Sambal oelek
Ingrediënten:Bereidingswijze:
500 gr. rode spaanse pepers, rode rawit, madame chanet 1. De helft van de pepers malen in een blender
1 gesnipperd uitje 2. Maak wat olie heet in een braadpan(geen koksolie)
scheutje zonnebloemolie 3. Fruit hierin het uitje met wat verse kruiden
4. Voeg fijngeneden uitjes toe en fruit zachtjes mee
5. Voeg de gemalenpepers toe en laat het een halfuurtje sudderen
Variatietips: Sambal badjak maakt u als sambal oelek maar u kunt hier de pepers hier even aanbakken en u voegt wat komijn, gember, knoflook en en scheutje ABC. Breng dit op smaak met een eetlepel suikerstroop uit een kuip.
Sambal peteh is sambal oelek met kleine stukjes petehbonen
Sambal met stokvis is sambal badjak met stukjes stokvis


Naast dit alles zijn er meerdere bijgerechten en nagerechten te bedenken. Zoals gebakken banaan. Gebakken banaan is zeer machtig, en dat kan jammer zijn, omdat u dan geen ruimte meer overhoudt voor al het andere lekkers. Wat er wel echt bij moet is kroepoek. Deze kunt u ongebakken kopen bij een oosterse Toko.


_____________