Hoofdgerechten

Gado gado
Ingrediënten: Bereidingswijze voor 4 personen:
3 kopjes pindasaus 1. Snijd de groenten in gewenste grootte
250 gr wittekool 2. Maak de pindasaus
200 gr spercieboontjes 3. Kook de groenten in de gewenste gaarheid
50 gr tauge 4. Meng de groenten op een ovale platte schaal
gebakken uitjes 5. Nappeer daarover de pindasaus
6. Garneer af met gebakken uitjes
Dit is een groenten gerecht voor de vegetarier
TIP: Voor de pindasaus kijkt u in de pagina "kookboek" via de link "basis"
Ajam kerry
Ingrediënten: Bereidingswijze voor 4 personen:
1 kopje basis 1. Maak de basis heet in een wok
verse laos, sereh en gember 2. voeg alle kruiden toe en zachtjes fruiten
1 theelepel gember 3. Voeg peper en sambal toe
1 theelepel komijn 4. Breng mengsel aan de kook met 500ml water
1 theelepel kurkuma 5. Bak de kippenvleugels in hete olie gaar
½ theelepel koriander 6. Voeg de kippenvleugels toe
2 tentjes knoflook` 7. Laat dekippenvleugels 15 minuten koken
1 verse rode peper 8. Voeg kokosmelk toe
½ eetlepel sambal badjak 9. Breng op smaak met suiker en zout
2 laurier-citroenblad
500 gr. kippenvleugels
1kopje kokosmelk
½ eetlepel suiker
1 theelepel zout Dit is een kippengerecht dat licht pikant van smaak is.
TIP: In plaats van kippenveleugels kunt u kipfilet, kippendij, kalkoen, en kipdrummets gebruiken. Kipdrummets zjn de bovenarmen van de kip zonder vleugel.
Blado
Ingrediënten: Bereidingswijze voor 4 personen:
250 gr. Tahoe 1. Laat de basis goed warm worden in een wok
100 gr. champignons 2. Voeg alle kruiden toe en fruit mee
50 gr. bambu scheuten 3. Voeg de sambal en pepers toe en fruit mee
2 verse rode pepers 4. Voeg 500ml. water toe en breng het aan de kook
verse sereh, laos en gember 5. Voeg blokjes tahoe en plakjes champignons toe
1 theelepel komijn 6. Voeg bambu scheuten toe
1 theelepel koriander 7. Laat alles ongeveer 5 minuten koken
2 eetlepels sambal oelek 8. Zet het vuur zachtjes en voeg de kokosmelk toe
1 kopje basis 9. Breng het gerecht op smaak met zout en suiker
2 teentjes knoflook
1 kopje kokosmelk
1 theelepel zeezout
1 eetlepel suiker/gula java
TIP: Recepten voor de basis en kokosmelk vindt u in de pagina kookboek via de link"de basis". Veel verse kruiden en pepers zijn in een oosterse toko verkrijgbaar.
Sajur tjampur
Ingrediënten: Bereidingswijze voor 4 personen:
200 gr. varkenspoulet 1. Maak een kopje basis heet in een wok
75 gr. paprika 2. Voeg alle kruiden toe en meefruiten`
100 gr. champignons 3. Voeg peper en sambal en laat zachtjes meefruiten
75 gr. bambu scheuten 4. Voeg 500ml water en ABC sojasaus toe
Verse laos, sereh en gember 5. Breng het gerecht aan de kook
1 theelepel koriander 6. Bak ondertussen de varkenspoulet bruin in olie
1 theelpel gember 7. Kook de varkenspoulet 30 minuten
1 theelepel komijn 8. Voeg de groenten toe en laat nog 5 minuten koken
1 mespuntje spicepouder 9. Breng het gerecht op smaak met zeezout en gulav java
1 kopje ABC sweet sojasaus
1 kopje basis
2 rode pepers fijn gesneden
1 eetlepel sambal oelek
2 teentjes knoflook
1 theelepel zeezout Dit gerecht is pittig en heeft een zachte speciale smaak.
gula java
TIP: Spice pouder is een mengsel van anijs,gember, komijn , venkel en kaneel. U kunt een snufje kaneel en anijs los gebruiken. Spicepouder kunt u kopen in een oosterse Toko.
Sambal boontjes
Ingrediënten: Bereidingswijze voor 4 personen:
1 kopje basis 1. Maak de basis heet in een wok
verse sereh, laos en gember 2. Voeg alle kruiden toe en laat zachtje fruiten
1 theelepel gember 3. Voeg peper, sambal en petehboon toe
½ theelepel koriander 4. Breng het mengsel aan de kook met 500ml. water
1½ theelepels komijn 5. Voeg de boontjes toe en laat ze gaar worden
2 teentjes knoflook 6. Voeg de rest van de groeten toe en laat 5 minuten koken
1 verse rode peper 7. Voeg een kopje kokosmelk toe en zet het vuur laag
1 theelepel sambal badjak 8. Breng het gerecht op smaak met zeezout en gula java
1 petehboon fijngesneden
Verse laurier en citroenblad
200 gr. gebroken spercieboontjes
50 gr. blokjes tahoe
75 gr. bambu scheuten
75 gr. paprika
1 kopje kokosmelk
1 theelepel zout
1 eetlepel suiker Dit groentengerecht is licht pikant en mild van smaak

Vergroot met muis

TIP:

Een petehboon heeft een speciale sterke smaak waarvan u niet teveel mag gebruiken. Dit product kunt u kopen in een oosterse Toko.

Sajur loddeh
Ingrediënten:Bereidingswijze voor 4 personen:
1 klein kopje olie 1. Maak de olie heet in een wok
verse laos en sereh 2. Voeg de verse kruiden toe en zet het vuur laag
1 mespuntje trassie 3. Laat de trassie oplossen in de olie
1 theelepel koriander 4. Voeg knoflook en koriander toe
2 teentjes knoflook 5. Voeg 500ml. water toe en breng het aan de kook
1 petehboon fijn gesneden 6. Voeg de witte kool een boontjes toe en kook ze gaar
300 gr. witte-/chinese kool 7. Voeg de rest van de groenten toe en laat nog 5 minuten koken
100 gr. gebroken spercieboontjes 8. Zet het vuur laag en voeg de kokosmelk toe
50 gr. paprika 9. Breng op smaak met iets zeezout
50 gr. bambu scheuten
50 gr. blokjes tahoe
1 kopje kokosmelk Dit groentengerecht heeft een zachte milde smaak.
1 theelepel zeezout

Vergroot met muis

TIP: GEBRUIK HIERIN GÉÉN UIEN EN SUIKER!!
Bumbu bali
Ingrediënten:Bereidingswijze voor 4 personen:
1 kopje basis 1. Bak de varkenspoulet in een koekepan
verse sereh, laos en gember 2. Maak de basis heet in een wok
oosters laurier-/citroenblad 3. Voeg alle kruiden toe en zachtjes meefruiten
1 theelepel koriander 4. Voeg sambal en peper toe en fruit mee
1½ theelepel komijn 5. Voeg 500 ml. water toe en breng het mengsel aan de kook
1½ theelepel gember 6. Voeg de ABC sojasaus toe
2 teentjes knoflook 7. Voeg het vlees toe en laat het 30 minuten koken
½ eetlepel sambal oelek 8. Breng het gerecht op smaak met zeezout en suiker
¼ eetlpel sambal badjak
1 kopje ABC sweet sojasaus
500 gr. varkenspoulet
1½ theelepel zeezout Dit is een vleesgerecht met een lichtpikante milde smaak.
1½ theelepel palmsuiker
TIP: In plaats van varkenspoulet kunt u ook spekreepjes, runderpoulet, of lamsvlees gebruiken.
Rendang
Ingrediënten:Bereidingswijze voor 4 personen:
1½ kopje basis 1. Bak de runderpoulet bruin in olie
verse laos, sereh en gember 2. Maak de basis heet in een wok
oosters laurier-/citroenblad 3. Voeg alle kruiden toe en fruit zachtjes mee
1 theelepel koriander 4. Voeg peper, sambal en knoflook toe en fruit mee
1 theelepel gember 5. Voeg ABC soajasaus toe
1½ theelepel komijn 6. Breng het gerecht aan de kook met 500 ml. water
1 theelepel kurkuma 7. Voeg de runderpoulet toe en laat het zachtjes 1 uur koken
1 verse lombok 8. Breng het gerecht op smaak met zout en suiker
2 teentjes knoflook
¼ eetlepel sambal oelek
¼ eetlepel sambal badjak
500 gr. runderpoulet
1 kopje kokosmelk
1½ eetlepel palmsuiker Dit is een vlees gerecht met een milde lichtpikante smaak.
1½ theelepel zeezout

Vergroot met muis

TIP: U kunt het vlees eventueel eerst gaar koken in een aparte pan in een oosterse marinade met de kruiden als hierboven. Dan hoeft het vlees niet gebakken te worden.
Ketang pedis
Ingrediënten:Bereidingswijze voor 4 personen:
1½ kopje basis 1. Maak een beslag van bloem, water, ei en oosterse kruiden
verse laos, gember en sereh 2. Frituur kabeljauw in het beslag in een ruime wok met olie
oosterse laurier-/citroenblad 3. Maak de basis heet in een wok
2 verse lombok 4. Voeg alle kruiden toe en fruit zachtjes
1 theelepel koriander 5. Fruit de pepers, sambal en knoflook zachtjes mee
1 theelepel komijn 6. Voeg de ABC sojasaus toe
½ theelepel kurkuma 7. Breng het gerecht met 500 ml. water aan de kook
1½ theelpel gember 8. Voeg de gefrituurde en gekoelde kabeljauw toe
2 teentjes knoflook 9. Laat gerecht 5 minuten koken en breng het op smaak
1 kopje ABC sweet sojasaus
blokjes kabeljauw(4*4*4cm)
1 eetlepel suiker Dit vis gerecht is zeer pikant.
1 theelepel zeezout
TIP: U kunt ook andr vis gebruiken, zoals kibbeling, zalm etc.
Ajam pedis
Ingrediënten:Bereidingswijze voor 4 personen:
1½ kopje basis 1. Frituur de kippenvleugels gaar ineen wok met olie en koel af
verse sereh, laos en gember 2. Maak de basis heet in een wok
oosterse laurier-/citroenblad 3. Vopeg alle kruiden toe en fruit zachtjes mee
2 verse lombok 4. voeg sabal, lombok en knoflook toe en fruit mee
2 teentjes knoflook 5. Breng het gerecht met 50 ml. water aan de kook
1 theelepel gember 6. Voeg de kippenvleugels toe en gaar ze in 15 minuten
1½ theelepel komijn 7. Zet het vuur laag en voeg kokosmelk toe
1 theelepel koriander 8. Breng het gerecht op smaak
1 eetlepel sambal oelek
¼ eetlepel sambal badjak
500 gr. kippenvleugels
1 kopje kokosmelk`
1 eetlepel palmsuiker Dit is een heet kippengerecht.
1 theelepel zeezout

Vergroot met muis

TIP:

U kunt ook gebruik maken van kipfilet, kalkoenfilet, kippendij en kippendrummets.

`

De hierboven beschreven recepten worden op 1 manier bereidt. Uiteraard zijn er 1001 manieren om indisch te koken. Expirimenteer gerust. Er kunnen ook variaties gedaan worden in kruiden, groenten en vlees.
Is het gerecht naar uw mening te heet, dan gebruikt u gewoon minder peper en sambal. U kunt aan de smaakbalans uw eigen smaak aan het grecht brengen. Er kunnen ook combinaties van gerechten gemaakt worden. Van de Ajam kerry kunt u ook roti maken, maar u gebruikt dan in plaats van de gember, komijn en koriander een marsala en een klein beetje ABC sweet sojasaus. Hieraan voegt u dan aardappel en gebroken spercieboontjes of linzen toe.

Ik wens u veel plezier bij het bereiden van de Javaanse gerechten.



_________________________