Introductie

Heeft u passie voor koken en houdt u van Indonesisch tafelen, dan is dit kookboek iets voor u

Deze website presenteert u Javaanse gerechten met daarbij wat u nodig heeft en hoe u het kan
bereiden. Ik ben zelf iemand die graag de gerechten zelf maakt. Het liefst maak ik gebruik van verse
groenten en verse kruiden. Door mij worden er geen synthetische hulpstoffen gebruikt. Een heel
toxische stof is Mono-natrium-glutaminaat(E621 of vetsin).Wat u binnen krijgt moet uw lichaam
verwerken. Zuivere producten verdienen daarom de voorkeur boven synthetische hulpstoffen.

Kokosolie

In mijn recepten vermeld ik dat er zonnebloem olie wordt gerbruikt. Een beter en gezond alternatief
is het nemen van kokosolie. Bij alle oliën veranderd de moleculaire samenstelling tijdens verwarm-
ing waardoor deeltjes ontstaan die kanker veroorzaken. Bij kokosolie veranderd die moleculaire
samenstelling niet, ook niet boven 180'C.

Palmsuiker

Er zijn twee soorten palm suiker. De gewone palmsuiker en de kokosbloesemsuiker(kokospalm).
Dit is en gezonder alternatief, omdat deze suikersoort langer in uw lichaam is en een geleidelijk
verbrandingsproces heeft. Daardoor is de verbranding schoner als bij gewoon kristalsuiker. Palm-
suiker wordt in oostersche winkels verkocht in blokken/schijven. Ook is palmsuiker in kristalvorm
en in vloeibare vorm te krijgen in supermarkten. Het is niet zo dat als u palmsuiker gebruikt uw
suikerspiegel verlaagd. Gewone palmsuiker heet Arenga en wordt over het algemeen lekkerder
ervaren. Kokosbloesemsuiker heet Gula Djawa.

Naast dit alles zijn er diverse gerechten en nagerechten te bedenken. Zoals gebakken banaan. Gebakken banaan is zeer machtig, en dat kan jammer zijn, omdat u dan geen runmte meer overhoudt voor al het anddre lekkers.Wat er wel echt bij moet is kroepoek. Deze kunt u ongebakken kopen bij een oosterse Toko.
De hieronder beschreven recepten worden op 1 manier bereidt. Uiteraard zijn er 1001 manieren om indisch te koken. Expirimenteer gerust. Er kunnen ook variaties gedaan worden in kruiden, groenten en vlees.
Is het gerecht naar uw mening te heet, dan gebruikt u gewoon minder peper en sambal. U kunt aan de smaakbalans uw eigen smaak aan het grecht brengen. Er kunnen ook combinaties van gerechten gemaakt worden. Van de Ajam kerry kunt u ook roti maken, maar u gebruikt dan in plaats van de gember, komijn en koriander een marsala en een klein beetje ABC sweet sojasaus. Hieraan voegt u dan aardappel en gebroken spercieboontjes of linzen toe.

Ik wens u veel plezier bij het bereiden van de Javaanse gerechten.

De Basis

De basis voor alles

De meeste javaanse gerechten hebben als basis een mengsel van:

4 grote uien in blokjes gesneden
1 pakje trassie
4 teentjes knoflook
1 eetlepel koriander

De ui wordt glazig gefruit in zonnebloemolie. Los hierin de trassie op en zet het vuur laag.
Voeg op het laatst de uitgeperste knoflook en de koriander toe
Bij deze basis ga ik er van uit dat u gaat koken voor 4 personen

Rijst- en bamiegerechten

Rijst koken wij op de bereidingswijze die op het pak staat. Gebruik een droogkokende rijst
van een lange korrel. Gebruik bijvoorbeeld surinaamse rijst of pandanrijst(met eventueel
jasmijnsmaak). Voor nasi-bamiegoreng heeft u nodig:

1 kopje basis, kerry,koriander, sambal en knoflook
1 ei
prei en/of nasigroenten fijn gesneden
doe de basis in een wok en maak het heet
voeg kerry ,koriander, sambal en knoflook toe en fruit het enige seconden zachtjes
maak een putje in het midden van het mengsel en laat daarin het ei zachtjes gaar worden.
Roer alles totdat het ei een roerei is
In plaats van rijst kunt u ook mie nestjes of eier mie gebruiken.
Gele rijst maakt u zoals hieronder:
1 eetlepel kurkuma, kokosmelk, zout , olie en knoflook
maak de olie warm in een wok
voeg de kruiden toe, en meng de rijst er door
op smaak brengen met iets zout

Kokosmelk

Als u gaat koken is het handig als u al voorbereidingen heeft gedaan. Zoals de basis en de
kokosmelk.

Voor kokosmelk heeft u 2 blokken santen(kokos) en ongeveer 500ml water nodig. smelt de
kokos zachtjes in het water van ongeveer 65'C.

Saté

Als u saté bij uw rijsttafel wilt is het handig om het vlees een dag van te voren te marineren.
Dan is de smaak in het vlees getrokken. Er zijn 2 manieren:
maak blokjes vlees(2*2*2cm)(varken, kip, lam, kalf of rund)
Voeg sambal, gember, knoflook, komijn, korander en ABC toe en meng het dit alles
U kunt de saté grillen of gebruik een barbeque

Pindasaus


U heeft nodig:
Een ruime pan
Scheutje zonnebloemolie
Verse sereh,laos,gember en 2 oosterse laurier en citroenblad
Kruidenmengsel van komijn, koriander, gember(samen 2 eetlepels)
2 teentjes knoflook
Iets sambal oelek
Pindakaas
ABC sweet sojasaus

De bereiding voor 4 personen:
Maak de olie warm in een ruime pan
Voeg alle kruiden en knoflook toe, fruit het een paar seconden
Voeg de ABC sojasaus toe naar eigen smaak
Voeg 500ml water toe en breng de marinade aan de kook
Voeg de pindakaas stapsgewijs toe en roer met garde tot een glad sausje
Breng de saus op smaak met zout en suiker


Hoofdgerechten

Gado gado
Ingrediënten: Bereidingswijze voor 4 personen:
3 kopjes pindasaus 1. Snijd de groenten in gewenste grootte
250 gr wittekool 2. Maak de pindasaus
200 gr spercieboontjes 3. Kook de groenten in de gewenste gaarheid
50 gr tauge 4. Meng de groenten op een ovale platte schaal
gebakken uitjes 5. Nappeer daarover de pindasaus
6. Garneer af met gebakken uitjes
Dit is een groenten gerecht voor de vegetarier
TIP: Voor de pindasaus kijkt u in de pagina "kookboek" via de link "basis"
Ajam kerry
Ingrediënten: Bereidingswijze voor 4 personen:
1 kopje basis 1. Maak de basis heet in een wok
verse laos, sereh en gember 2. voeg alle kruiden toe en zachtjes fruiten
1 theelepel gember 3. Voeg peper en sambal toe
1 theelepel komijn 4. Breng mengsel aan de kook met 500ml water
1 theelepel kurkuma 5. Bak de kippenvleugels in hete olie gaar
½ theelepel koriander 6. Voeg de kippenvleugels toe
2 tentjes knoflook` 7. Laat dekippenvleugels 15 minuten koken
1 verse rode peper 8. Voeg kokosmelk toe
½ eetlepel sambal badjak 9. Breng op smaak met suiker en zout
2 laurier-citroenblad
500 gr. kippenvleugels
1kopje kokosmelk
½ eetlepel suiker
1 theelepel zout Dit is een kippengerecht dat licht pikant van smaak is.
TIP: In plaats van kippenveleugels kunt u kipfilet, kippendij, kalkoen, en kipdrummets
gebruiken. Kipdrummets zjn de bovenarmen van de kip zonder vleugel.
Blado
Ingrediënten: Bereidingswijze voor 4 personen:
250 gr. Tahoe 1. Laat de basis goed warm worden in een wok
100 gr. champignons 2. Voeg alle kruiden toe en fruit mee
50 gr. bambu scheuten 3. Voeg de sambal en pepers toe en fruit mee
2 verse rode pepers 4. Voeg 500ml. water toe en breng het aan de kook
verse sereh, laos en gember 5. Voeg blokjes tahoe en plakjes champignons toe
1 theelepel komijn 6. Voeg bambu scheuten toe
1 theelepel koriander 7. Laat alles ongeveer 5 minuten koken
2 eetlepels sambal oelek 8. Zet het vuur zachtjes en voeg de kokosmelk toe
1 kopje basis 9. Breng het gerecht op smaak met zout en suiker
2 teentjes knoflook
1 kopje kokosmelk
1 theelepel zeezout
1 eetlepel suiker/gula java
TIP: Recepten voor de basis en kokosmelk vindt u in de pagina kookboek via de
link"de basis". Veel verse kruiden en pepers zijn in een oosterse toko verkrijgbaar.
Sajur tjampur
Ingrediënten: Bereidingswijze voor 4 personen:
200 gr. varkenspoulet 1. Maak een kopje basis heet in een wok
75 gr. paprika 2. Voeg alle kruiden toe en meefruiten`
100 gr. champignons 3. Voeg peper en sambal en laat zachtjes meefruiten
75 gr. bambu scheuten 4. Voeg 500ml water en ABC sojasaus toe
Verse laos, sereh en gember 5. Breng het gerecht aan de kook
1 theelepel koriander 6. Bak ondertussen de varkenspoulet bruin in olie
1 theelpel gember 7. Kook de varkenspoulet 30 minuten
1 theelepel komijn 8. Voeg de groenten toe en laat nog 5 minuten koken
1 mespuntje spicepouder 9. Breng het gerecht op smaak met zeezout en gulav java
1 kopje ABC sweet sojasaus
1 kopje basis
2 rode pepers fijn gesneden
1 eetlepel sambal oelek
2 teentjes knoflook
1 theelepel zeezout Dit gerecht is pittig en heeft een zachte speciale smaak.
gula java
TIP: Spice pouder is een mengsel van anijs,gember, komijn , venkel en kaneel. U kunt een snufje kaneel en anijs los gebruiken. Spicepouder kunt u kopen in een oosterse Toko.
Een petehboon heeft een speciale sterke smaak waarvan u niet teveel mag gebruiken. Dit product kunt u kopen in een oosterse Toko
Sambal boontjes
Ingrediënten: Bereidingswijze voor 4 personen:
1 kopje basis 1. Maak de basis heet in een wok
verse sereh, laos en gember 2. Voeg alle kruiden toe en laat zachtje fruiten
1 theelepel gember 3. Voeg peper, sambal en petehboon toe
½ theelepel koriander 4. Breng het mengsel aan de kook met 500ml. water
1½ theelepels komijn 5. Voeg de boontjes toe en laat ze gaar worden
2 teentjes knoflook 6. Voeg de rest van de groeten toe en laat 5 minuten koken
1 verse rode peper 7. Voeg een kopje kokosmelk toe en zet het vuur laag
1 theelepel sambal badjak 8. Breng het gerecht op smaak met zeezout en gula java
1 petehboon fijngesneden
Verse laurier en citroenblad
200 gr. gebroken spercieboontjes
50 gr. blokjes tahoe
75 gr. bambu scheuten
75 gr. paprika
1 kopje kokosmelk
1 theelepel zout
1 eetlepel suiker Dit groentengerecht is licht pikant en mild van smaak

Vergroot met muis

TIP: .
Sajur loddeh
Ingrediënten:Bereidingswijze voor 4 personen:
1 klein kopje olie 1. Maak de olie heet in een wok
verse laos en sereh 2. Voeg de verse kruiden toe en zet het vuur laag
1 mespuntje trassie 3. Laat de trassie oplossen in de olie
1 theelepel koriander 4. Voeg knoflook en koriander toe
2 teentjes knoflook 5. Voeg 500ml. water toe en breng het aan de kook
1 petehboon fijn gesneden 6. Voeg de witte kool een boontjes toe en kook ze gaar
300 gr. witte-/chinese kool 7. Voeg de rest van de groenten toe en laat nog 5 minuten koken
100 gr. gebroken spercieboontjes 8. Zet het vuur laag en voeg de kokosmelk toe
50 gr. paprika 9. Breng op smaak met iets zeezout
50 gr. bambu scheuten
50 gr. blokjes tahoe
1 kopje kokosmelk Dit groentengerecht heeft een zachte milde smaak.
1 theelepel zeezout

Vergroot met muis

TIP: GEBRUIK HIERIN GÉÉN UIEN EN SUIKER!!
Bumbu bali
Ingrediënten:Bereidingswijze voor 4 personen:
1 kopje basis 1. Bak de varkenspoulet in een koekepan
verse sereh, laos en gember 2. Maak de basis heet in een wok
oosters laurier-/citroenblad 3. Voeg alle kruiden toe en zachtjes meefruiten
1 theelepel koriander 4. Voeg sambal en peper toe en fruit mee
1½ theelepel komijn 5. Voeg 500 ml. water toe en breng het mengsel aan de kook
1½ theelepel gember 6. Voeg de ABC sojasaus toe
2 teentjes knoflook 7. Voeg het vlees toe en laat het 30 minuten koken
½ eetlepel sambal oelek 8. Breng het gerecht op smaak met zeezout en suiker
¼ eetlpel sambal badjak
1 kopje ABC sweet sojasaus
500 gr. varkenspoulet
1½ theelepel zeezout Dit is een vleesgerecht met een lichtpikante milde smaak.
1½ theelepel palmsuiker
TIP: In plaats van varkenspoulet kunt u ook spekreepjes, runderpoulet, of lamsvlees gebruiken.
Rendang
Ingrediënten:Bereidingswijze voor 4 personen:
1½ kopje basis 1. Bak de runderpoulet bruin in olie
verse laos, sereh en gember 2. Maak de basis heet in een wok
oosters laurier-/citroenblad 3. Voeg alle kruiden toe en fruit zachtjes mee
1 theelepel koriander 4. Voeg peper, sambal en knoflook toe en fruit mee
1 theelepel gember 5. Voeg ABC soajasaus toe
1½ theelepel komijn 6. Breng het gerecht aan de kook met 500 ml. water
1 theelepel kurkuma 7. Voeg de runderpoulet toe en laat het zachtjes 1 uur koken
1 verse lombok 8. Breng het gerecht op smaak met zout en suiker
2 teentjes knoflook
¼ eetlepel sambal oelek
¼ eetlepel sambal badjak
500 gr. runderpoulet
1 kopje kokosmelk
1½ eetlepel palmsuiker Dit is een vlees gerecht met een milde lichtpikante smaak.
1½ theelepel zeezout

Vergroot met muis

TIP: U kunt het vlees eventueel eerst gaar koken in een aparte pan in een oosterse marinade met de kruiden als hierboven. Dan hoeft het vlees niet gebakken te worden.
Ketang pedis
Ingrediënten:Bereidingswijze voor 4 personen:
1½ kopje basis 1. Maak een beslag van bloem, water, ei en oosterse kruiden
verse laos, gember en sereh 2. Frituur kabeljauw in het beslag in een ruime wok met olie
oosterse laurier-/citroenblad 3. Maak de basis heet in een wok
2 verse lombok 4. Voeg alle kruiden toe en fruit zachtjes
1 theelepel koriander 5. Fruit de pepers, sambal en knoflook zachtjes mee
1 theelepel komijn 6. Voeg de ABC sojasaus toe
½ theelepel kurkuma 7. Breng het gerecht met 500 ml. water aan de kook
1½ theelpel gember 8. Voeg de gefrituurde en gekoelde kabeljauw toe
2 teentjes knoflook 9. Laat gerecht 5 minuten koken en breng het op smaak
1 kopje ABC sweet sojasaus
blokjes kabeljauw(4*4*4cm)
1 eetlepel suiker Dit vis gerecht is zeer pikant.
1 theelepel zeezout
TIP: U kunt ook andr vis gebruiken, zoals kibbeling, zalm etc.
Ajam pedis
Ingrediënten:Bereidingswijze voor 4 personen:
1½ kopje basis 1. Frituur de kippenvleugels gaar ineen wok met olie en koel af
verse sereh, laos en gember 2. Maak de basis heet in een wok
oosterse laurier-/citroenblad 3. Vopeg alle kruiden toe en fruit zachtjes mee
2 verse lombok 4. voeg sabal, lombok en knoflook toe en fruit mee
2 teentjes knoflook 5. Breng het gerecht met 50 ml. water aan de kook
1 theelepel gember 6. Voeg de kippenvleugels toe en gaar ze in 15 minuten
1½ theelepel komijn 7. Zet het vuur laag en voeg kokosmelk toe
1 theelepel koriander 8. Breng het gerecht op smaak
1 eetlepel sambal oelek
¼ eetlepel sambal badjak
500 gr. kippenvleugels
1 kopje kokosmelk`
1 eetlepel palmsuiker Dit is een heet kippengerecht.
1 theelepel zeezout

Vergroot met muis

TIP: U kunt ook gebruik maken van kipfilet, kalkoenfilet, kippendij en kippendrummets.`


Bijgerechten

Atjar tjampur
Ingrediënten:Bereidingswijze voor 4 personen:
1 ui 1. Snijdt de ui in ringen
verse sereh, laos, gember 2. Maak in een pan iets olie heet
verse laurier en citroenblad 3. Fruit uiringen samen met verse kruiden
2 theelpels kurkuma 4. Zet het vuur laag en voeg knoflook en kurkuma toe
2 teentjes knoflook 5. Los de kurkuma in 2 seconden op
natuurazijn en citroensap 6. Voeg natuurazijn toe en wat citroensap
witte kool/chinese kool 7. Breng het aan de kook met 300ml water
winterwortel 8. Voeg wortel, kool en spercieboontjes toe en kook ze knapperig
gebroken spercieboonjes 9. Voeg als laatste de paprika en tauge toe
rode paprika 10. Breng het gerecht op smaak met suiker en iets zout
Tauge
TIP: Dit bijgerecht is een zoetzure bijgerecht. Het is onmisbaar bij oosters eten. Met dit gerecht zal uw maaltijd makkelijker verteerd worden. Als variatie kunt u rode rawit en citroenrasp gebruiken. Er staat geen maat voor de hoeveelheid azijn. Dat is ieder zijn smaak voor zich.
Roudjak
Ingrediënten:Bereidingswijze voor 4 personen:
1 schijf tamarinde 1. Los de schijf tamarinde en de schijf gula java op in 1 dl water onder 80'C
1 schijf gula java 2. Verwarm olie in een andere pan en fruit de verse kruiden en pepertje zachtjes
scheutje ABC sojasaus 3. Voeg knoflook, en sambal toe en fruit mee
1 theelepel sambal oelek 4. Voeg de gesmolten tamarinde en gula java toe
2 teentjes knoflook 5. Voeg ABC toe en breng op smaak en(als nodig) met suiker
½ theelepel koriander 6. Snijdt de vruchten en giet daarover de warme saus vlak voor het opdienen
verse laos, gember, sereh
oosterse laurier en citroenblad
½ theelepel komijn
vruchten
Dit gerecht wordt als bijgerecht gegeten. Het is echter een nagerecht. Het is zeer heet en zeer zoet en heeft een speciale smaak.
TIP: Dit oosterse nagerecht kan gegeten worden met diverse vruchten. Zeer geschikt zijn ananas, banaan, appel, peer, komkommer. Maar ook lichee en rambutan zijn erg lekker.
Seroendeng
Bereidingswijze:
Verwarm geraspte kokos(geen santen) in een wok en voeg wat kurkuma toe. Verwarm het mengsel tot het een mooie gouden kleur krijgt. Voeg wat zout toe naar eigen smaak. Maak het gerecht af met hete pinmda`s(katjang pedis).
Hete frietjes
Bereidingswijze:
Snijdt een grote aardappel in dunne frietjes(3*3*60mm). Maak ze schoon en droog. Frituur de frietjes(150'C) totdat het ophoudt met borrelen; dan zijn ze droog en knapperig. Voeg direct na het frituren chilipoeder en zout toe.
TIP: Gebruik hiervoor géén kokosolie. Want dan krijgt u witte aanslag op de frietjes.
Fijne frietjes
Bereidingswijze:
Snijdt een grote aardappel in flinterdunne frietjes(1*1*60mm). Maak ze schoon en droog. Frituur de frietjes(150'C) in lie totdat het ophoudt met borrelen. Maak af met iets zout en iets zoete sambal.
TIP: Gebruik hiervoor géén kokosolie. Dan krijgt u witte aanslag op de frietjes.
Sambal oelek
Ingrediënten:Bereidingswijze:
500 gr. rode spaanse pepers, rode rawit, marie 1. De helft van de pepers malen in een blender
1 gesnipperd uitje 2. Maak wat olie heet in een braadpan(geen koksolie)
scheutje zonnebloemolie 3. Fruit hierin het uitje met wat verse kruiden
4. Voeg fijngeneden uitjes toe en fruit zachtjes mee
5. Voeg de gemalenpepers toe en laat het een halfuurtje sudderen
Variatietips: Sambal badjak maakt u als sambal oelek maar u kunt hier de pepers hier even aanbakken en u voegt wat komijn, gember, knoflook en en scheutje ABC. Breng dit op smaak met een eetlepel suikerstroop uit een kuip.
Sambal peteh is sambal oelek met kleine stukjes petehbonen
Sambal met stokvis is sambal badjak met stukjes stokvis

Selamat makan

Bon appetite

Have a nice diner

Eet smakelijk



__________ ___________________